Православната ни църква почина преподобния Партений. Той се родил в

...
 Православната ни църква почина преподобния Партений. Той се родил в
Коментари Харесай

Почитаме Партений- светецът, който изцерява болести

 Православната ни черква умря преподобния Партений. Той се родил в Мелитопол и в детството си не получил обучение. Но молейки се старателно в черква и слушайки деликатна четенето на свещените книги, той обикнал Господа от все сърце, стараел се да извършва Неговите заповеди и да оказва помощ на нуждаещите се. Сам той бил безпаричен, ловял риба в близкото езеро, продавал я и помагал на бедните. Господ удостоил младия Партений с благодатта Си и му дал мощ да изцерява заболявания посредством приканване на Божието име.

Мелитополският свещеник разбрал за това, повикал Партений, погрижил се за неговото обучение и по-късно го ръкоположил за презвитер. Св. Партений почнал още по-усърдно да служи Богу и да оказва помощ на ближните. Той бил определен за свещеник на град Лампсак, пасял правилно паството си и с горещата си и мощна молитва правел чудеса.

Особено той бил мощен над злите духове. Веднъж, когато се готвел да изгони злия дух от един бесноват човек, злият дух го молел да не го изгонва. Давам ти различен човек, в който можеш да влезеш и живееш - споделил му св. Партений. - " А кой е тоя човек? " запитал злият дух. - " Сам аз съм тоя човек - дал отговор му светителят, - влез и живей в мене! " Като чул това, злият дух избягал, като от огън опърлен. " Как бих могъл да вляза в жилището на Бога! " - споделил той.

Св. Партений доживял до дълбока напреднала възраст и на дело посочил своята обич към Бога и ближните. Той живял във времето на св. цар Константин и се преселил във безконечния и благословен Христов покой в ІV век.

През 1235 година в неговия град Лампсак (Калиопол), може би в неговата катедрала и пред ковчега с неговите св. мощи било съборно прието патриаршеското достолепие на търновския архиепископ св. Йоаким.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР